O tinktúrach zo Zaježky všeobecne
Všetky tinkúry, ktoré vidíte na obrázku a mnohé ďalšie sú mojim poctivým domácim výrobkom. Vyrábam ich a byliniek, ktoré zbieram v Zaježovej. Možno viete, že Zaježová je nedotknutý kus prírody na strednom Slovensku, a tak si tieto rastliny právo môžu povedať, že sú bio. Lúky a lesy, kde rastliny zbieram sú vzdialené od bežnej civilizácie 10 a viac kilometrov. Moje výrobky neobsahujú žiadne konzervačné, či iné prídavné látky. Na výrobu tinktúr používam značkový alkohol.
S liečivými rastlinkami mám dlhodobé skúsenosti, zbieram snáď odjakživa. Vždy ma zaujímala príroda a všetko, čo je s ňou spojené. Najskôr som zbierala a spracovávala bylinky iba pre seba, potom aj pre mojich blízkych a teraz, svoje prebytky tiež predávam ľuďom, ktorí o ne majú záujem. Mám vyštudovanú strednú školu potravinársku a tiež vysokú školu chemicko-technologickú, potravinársky smer, odborné vedomosti z výživy, konzervovania a spracovania potravín a potravinových doplnkov.
Výroba tinktúry je najjednoduchší spôsob konzervovania účinných (liečivých) rastlinných látok, pretože mnohé z nich sa lepšie rozpúšťajú v alkohole ako vo vode. Získame tak liečivo, ktoré môžeme kedykoľvek použiť. Navyše tinktúra má v malom množstve vysoký obsah liečivých látok, preto je veľmi skladná a môžeme si ju kdekoľvek zobrať so sebou.
Tinktúry sa používajú vnútorne, dávkovanie jednotlivých tinktúr je uvedené pri každej z nich, ale môžu sa používať aj na potieranie, čiže vonkajšie použitie. Niektoré sú vhodné napríklad na kloktanie, repíková, šalviová. Tinktúry, ktoré sa môžu síce používať vnútorne, ale opatrne, nesmú sa prekročiť stanovené dávky, napríklad tinktúra z kostihoja lekárskeho a lastovičníka sú z mojej výroby označené žltou etiketou a v návode uvádzam že sú iba na vonkajšie použitie. Na internete nájdete aj ich účinky pri vnútornom používaní, ja sama ich občas užívam, najmä tinktúru z lastovičníka, ovšem pri ich užívaní by som odporúčala poradiť sa. Na vnútorné použitie máme mnohé iné bylinky, ktoré môžeme bez obáv užívať aj dlhodobo.
Napriek tomu, že pri niektorých tinktúrach píšem o ich dlhodobom užívaní, radila by som užívanie vždy na určitý čas prerušiť, napríklad po 2-3 mesiacoch prerušiť na 2-3 týždne a potom zasa pokračovať. Napríklad pri tinktúre z hlohu, či arónie čiernoplodej. Ak by ste mali na mňa akékoľvek otázky, pokojne mi napíšte na môj mail zahradasvojpomocne@gmail.com, rada zodpoviem.
Tinktúry sú trvanlivé, pretože sú to vlastne bylinky zakonzervované v alkohole. Napriek tomu, že nám vydržia prakticky do nekonečna, odporúča sa ich spotrebovať do troch rokv od výroby. Sú balené v tmavých fľaškách s kvapátkom, takže ich nemusíme uchovávať v tme.
Ak sa chceme vyhnúť konzumácii alkoholu, môžeme tintúru zriediť s horúcim čajom, nechať 15-20 minút postáť, alkohol sa vyparí a liečivé účinky tinktúry zostanú v čaji. Môžeme konzumovať. Takto ich môžeme podávať aj deťom, ovšem vo veľmi malých množstvách, napríklad 1-2 kvapky v 2 dcl čaju.
Ak si chcete vyrobiť tinktúru doma, z byliniek, ktoré ste si nazbierali vy sami, recept na výrobu nájdete v záložke recepty. Vyrábať tinktúry z kupovaných byliniek neodporúčam, jednak sa tinktúry vyrábajú z čerstvých rastliniek, jednak nevieme, za akých podmienok a kde boli zberané.
UPOZORNENIE
Rady a informácie na tejto stránke sú len všeobecné, nenahrádzajú rady skutočného lekára. Tvorcovia tohoto webu nezodpovedajú za zdravotné problemy alebo ujmy na zdraví, ktoré budú výsledkom nesprávneho výkladu obsahu tohoto servera bez porady s lekárom.